19 Nisan 2006

Yücel Sarpdere'in yazısı üzerine

Evrensel gazetesinin 30 mart 2006 sayısında çıkan "Aktivist bir savaş dehası:Hasan abi" başlıklı makeleyi okuyanlar. "ne dehşetli"! anti-emperyalist birisi ile karşılaştığı zanısına kapılmaması elde değil.Sözüm ona, Amerikan emparyalizm'nin saldırganlığını destekleyen Hasan Cemal'la dalga geçiyor! : Doğu perinceğin , TKP'nin sözde "anti emperyalist " görüşleri piyasaya sürerek ,Hasan Cemal eleştirilyor.
Senin gericiler arası savaşı göz ardı eden bakış açın, Hasan Cemal gibi emperyalist savaş yanılarını haklı çıkarmaktan başka bir işe yaramaz.
Saddam'in, azılı, gerici bir diktatörlüğünü, sünni Arap aşiretlerine dayandırarak sürdüdüğünü, sünni olmayan Arapların ve diğer azınlıkların üzerinde baskı ve sömürü ağı inşa ettiğini, Yücel Sarpdere gibi "anti-emperyalist!"lerden başka herkes kabul ediyor. Kürtlerin, Saddam'ın zülümüden kaçarak ABD emperyalizm'inin kuçağına düşmesinin nedenini niye inkar ediyorsun. Ama Saddam "anti-Amerikancı! ve anti- emperyalist!" olduğu için,emekçilere, işçilere, ulus, din ve mezhep farkı olanlara zülüm etmesi, haklıdı diyorsan, en diyelim, sevsinler seni gibi" anti- emperyalistleri!".
Hasan Cemal'la dalga geçmek kolaydır, o gericiler arası savaşta, bir gericinin yanında yer alarak diğerini kararlıyor. Peki sen ne yapıyorsun?! ABD emperyalizm'ne karşı diğer gericileri desteklemiyormusun?, gericiler arası savaşın tarafı değilmisin? . Bunun için, Lenin'in 1.empeyalist savaş konusudaki görüşleri örtbas edilmiyormu?.
II. Enternasyonal'ın revizyonistleri gibi savaş sorununa yaklaşılıyor.Çanakkale savaşı, artık emperyalistler arası savaşın bir ürünü olarak değil ,emperyalizm karşı "ulusal kurtuluş savaşı" olarak görüllüp, Kemalist milliyetçilerle birlikte çoşkulu birtarzda kutlanıyor ve bu savaş"ulusal kurtuluş savaşı"olarak lanse ediliyor..
Bugün Türkiye'de, faşist irkçılığın , Kemalist milliyetciliğin etkisinin bu kadar güçlü olmasını yadırgamamak gerekiyor, Kapitalizm'den soyutlana "anti-emperyalist" ve sözde emperyalizm'e karşı "ulusal kapitalizm"i savunan görüşleri sayeside,burjuvazinin en gerici ideolojisi olan milliyetçiliğin etkinliği giderek güçleniyor.
1980 sene öncesi , Marksizm'in görüşler doğrulutusuda geliştirilen kapitalizm'i hedef alınmadan emperyalizm'e karşı savaşın zafere erişemiyeceği görüşleri, Kapitalist -emperyalizm'in ,sömürge ülkeler için bir iç olgu olduğu, iç gericilik hedef alınmadan, emperyalizm'in siyasi, ekonomik ve ideolojik hegemonyasının tasfiye edilemiyeceği tezleri bir yana attılarak, Kemalist milliyetçiliğin bakış açısıla sorunlara yaklaşılıyor. Tabiki, sosyalizm diye bir amacı olmayanların böylesine görüşleri yaygınlaştıra bilir ve bu yadırganmaz , ama Sarpdere gibi sosyalistlerin bu görüşlere pirim vermesi şaşırlacak bir olaydır.
Saddam'ın "anti-emperyalist" gösterilmesi yetmezmiş gibi, Sırp ırkçısı, Tito'nun kurduğu çeşitli ulusların dengesine dayanan Yugoslav federal-devletini, (Tito'nun ölümden sonra )tasfiye etterek ,diğer ulusları Sırp egemenliği altına almayı amaçlayan ve Büyük Sırp devletin kurmaya çalışan , Sovyet emperyalistlerinin destekleyicisi Miloseviç, "anti-emperyalist" olarak lanse ediliyor.
Bu Sırp irkçısına ilk karşı çıkan , Sosyalist Arnavutluktu. Bunun için, Miloseviç ilk olarak Kosovalı Arnavutlara saldırıp, Tito dönemde var olan siyasi özerkliklerini ortadan kaldırdı ,Arnavutları tam olarak ulusal baskı altına aldı, Arnavutların direnişlerinde açımasızca bastırmaya çalıştı.
Sarpdere , Sosyalist Arnavutluk yanlısı bir sosyalisti, Şimdi aynen Sovyet emperyalistlerinin yandaşı revizyonist TKP ve Doğu Perincek gibi Batılı emperyalistler ile Miloseviç arasıdaki gerici çatışmada, Miloseviç'i destekliyen görüşler öne sürebiliyor. Haret ki, ne Haret.
Miloseviç, Sırpların dışıdaki, Yugoslavya'yı oluşturan diğer ulusları baskı altına almak istediği için Yukoslavya'nın parçalanmasına neden oldu. Batılı emperyalistler, bunu firsat bilerek, Yukoslavya'nın parçalanmasını desteklediler ve Yukoslavya'ya egemen oldular.
Enver Hoca , Tito öldükten sonra Yugoslavya'nın parçalanmasının kaçınlımaz olduğunun söylüyordu ve onu bu ön görüsü pratik tarafıdanda doğrulandı.
Sırp ırkçılığı, Yugoslavya'nın parçalanmasının , emperyalistlerin buraya müdahale etmesinin esas nedendir.
Ve yine Saddam ,ABD ve Batı Avrupalı emperyalistlerin desteğini ve yardımıla (sovyet emperyalistleri dahi) "yenilmez ordu" kurarak, İran'a saldırması, arkasıdan diğer komşu devletleri tehdit etmesi , Kuveyt'e saldırması , ABD emperyalistlerinin Irak'a saldırmasının , Irak işgal etmesinin zeminini hazırlamadımı.?
Saddam , askeri saldırılarla , diğer ülkeleri işgal edecek, sınırlarının genişleterek yeni pazarlar elde edecek, Dünya pazarlarına egemen olan ve olmaya çalışan emperyalist devletlerde bunun karşısıda sessiz kalacak! ve kıllını kıpırdatmıyacak öylemi? ve biz, bu pazar paylaşım savaşının görmüyeceğiz!, ya, Hasan Cemal gibi ABD "haklı savaş" sürdürdü, diktatörleri ezdi diyeceğiz! veya Saddam'ı, Miloseviç'i kahraman "anti-emperyalist"ler olarak lanse edeceğiz!
Irak'lı komünistler, hem emperyalist işgala ,hemde dinci gerici,milliyeci Saddam'cılara karşı çıkarak gerici savaşı iç devrimci savaşa dönüştürme çağrısı yaptığı sırada, Sosyalist Sarpdere , gericiler arası savaşa karşı çıkan Iraklı işçilerin ve ezilen sömürülen emekçilerin egemenliği altında, sosyalist Irak'ı kurmayı amaçlayan taktik ve strateji izleyen komünistleri görmezlikten gelerek, ABD emperyalizm'i yanlısı Hasan "abi"sine yüklenerek, diğer gerici güçleri desteklediğini göz ardı etmeğe çalışıyor . Ne diyelim! yolu açık olsun!

Hiç yorum yok: